Wat er in Rio de Janeiro, São Paulo, Recife en Salvador de Bahia gebeurt, komen wij Europeanen altijd wel te weten ook al is het soms met vertraging. Maar uit ’n stad als Belém do Pará, de ingang van het oerwoud in het verre noorden van Brazilië, krijgen we nauwelijks muzikale informatie. En toch is Belém volgens de zuid-Braziliaanse producent Carlos Eduardo Miranda van Trama Virtual booming.
Carimbó
Eén belangrijke stroming in de Paraense muziekscene waar je niet omheen kunt is carimbó, een Afro-indianen mix met drums, maracas, fluit en een soort banjo. De belangrijkste exponent is mestre Verequete, o Rei dos Tambores (de koning van de drums, 1926-2009).
In de zestiger, zeventiger jaren wordt het geheel gemoderniseerd met een versterkt instrumentarium. Ook verandert de muziek van kleur door invloeden uit de Caraïben en Colombia, zoals zouk, merengue en cumbia. Stijlen die daar uit voortvloeien zijn guitarrada (met een speels surfgitaartje), lambada, melody, technobrega en varianten daarop, altijd met een fundament van carimbó verpakt in een eenzijdige midi-laag. Gelukkig wordt er ook nog akoestische muziek gespeeld door bijvoobeeld percussietrio Manari, maar dit even terzijde.
Gaby Amarantos
Aanvankelijk is technobrega niets meer dan het remixen van cheesy hits uit de jaren tachtig begeleid met het ritme dat de heupen doet draaien. De zangeres Gaby Amarantos is een van de weinige artiesten uit de staat Pará die in heel Brazilië bekend is. Amarantos geeft een eigen draai aan de technobrega door het wat ruiger, analoog en organischer te laten klinken met meer rockinvloeden. Door haar versie van “Single Ladies” heeft ze de bijnaam “a Beyoncé do Pará” gekregen. Ze is samen met Paraense gitarist en producent Luiz Félix Robatto (bekend van La Pupuña) bezig met haar nieuwe cd.
In het volgende filmpje laat journalist Nelson Motta een repo zien over de diversiteit uit hedendaags Belém do Para in het Jornal da Globo (wel even je Portugees oppoetsen)
en hier is een videoclip van Gaby Amarantos