Althans niet in levende lijve...
Jonge jazzmuzikanten uit SP hebben in 2005 de muziek van Moacir Santos herontdekt en brengen haar terug naar de Brazilianen en verder, de wijde wereld in. Vanavond speelt deze big band oftewel Projeto Coisa Fina om 22:30 op de Virada. Gisteren had ik een gesprek met één van de oprichters, saxofonist Daniel Nogueiro.
Moacir Santos (1926-2006)Zijn muziek is bekender dan zijn naam, het lied Nanãindachtig, dat door meer dan 100 artiesten waaronder Sergio Mendes, Eumir Deodato en Céu (zie onderaan de video) gecovered is.
De Afro-Braziliaan Santos komt uit Pernambuco en
zijn bewogen leven staat vanaf zijn kleutertijd in het teken van de muziek. Na vele omzwervingen - hij heeft gewerkt als multi-instrumentalist, dirigent, arrangeur en componist - is hij terechtgekomen in Amerika waar hij tot zijn dood is gebleven. In Brazilie heeft hij onder meer gewerkt voor de Duitse componist Hans Joachim Koellreuter en les gegeven aan gerenommeerde musici als Baden Powell, Paulo Moura, João Donato, Nara Leão, Roberto Menescal en Sérgio Mendes. In Los Angeles werd de bescheiden Santos ontdekt door Horace Silver wat hem een contract bij Blue Note opleverde. Santos werkte vooral als ghostwriter voor soundtracks van films als Mission Impossible - de enige film waar hij credits voor kreeg is Final Justice - en gaf les. In Brazilie raakte Moacir Santos in de vergetelheid, maar het album Ouro Negro (2004) rehabiliteerde zijn reputatie. Eén van zijn Amerikaanse fans, Wynton Marsalis, speelt op zijn laatste album Choros & Alegria (2005).
CoisasMet zijn debuutalbum Coisas uit 1965, heruitgegeven in 2004 (nu een collector's item) was Santos zijn tijd ver vooruit. Het album brengt een unieke mix van Braziliaanse ritmes, de vrijheid van jazz en Europese kunstmuziek. De werken heten coisas (dingen) en Coisa nr 5 is met de tekst van Mario Telles het lied Nanã geworden.
Projeto Coisa Fina
Op een dag luistert Daniel Nogueira samen met zijn studiegenoot Vinicius Pereira naar Moacir Santos en voelen ze zich geroepen om zijn muziek te spelen. Ze richten een kleine bigband op en omdat het een tijdelijk iets zou zijn hebben ze het Projeto Coisa Fina genoemd. Naar coisas (dingen, werken zonder vaste vorm) van Santos en coisa fina is ook een uitdrukking voor iets moois. Het slaat gigantisch aan bij hun jonge leeftijdgenoten - bigbands trekken doorgaans ouder publiek aan - en ze besluiten ermee door te gaan. De groep ontwikkelt zich en speelt ook composities van J.T. Meirelles, Chico Buarque, Milton Nascimento en eigen werken. Eind vorig jaar hebben ze hun debuutalbum Homenagem ao Maestro Moacir Santosgelanceerd m.b.v. crowdfunding. De cd zul je binnenkort kunnen beluisteren op de webchannel van Jazz Jong en in de Luisterpaal.
Movimentos Elefantes
Een project dat hieruit voortvloeit is Movimento Elefantes. Deze "beweging van olifanten", is een collectief van bigbands uit Sao Paulo met als doel de Braziliaanse instrumentale muziek verder te ontwikkelen en te verspreiden. Dit jaar zal hier een album van verschijnen. Vanavond en morgen staat het podium Parque da Luz in het teken van Projeto Elefantes met Banda Jazzco (20:00), Projeto Coisa Fina (22:30), Soundscape Big Band (1:10), Projeto Meretrio (3:30), Reteté Big Band (5:15), Grupo Comboio (8:40), Banda Urbana (12:30) en Orquestra HB (16:10).
Arthur Verocai
Daniel vertelde me ook over een volgend project van Projeta Coisa Fina. Ze willen de muziek van nóg zo'n vergeten maestro, Arthur Verocai, gaan uitvoeren met fragmenten uit de film Timeless. Verocai zelf is op 16 oktober 2011 te zien in Paradiso.
Charlie Crooijmans
Webredacteur Radio 6
april 2011
Meer over Moacir Santos, Arthur Verocai, Projeto Coisa Fina en Movimento Elefantes op Radio 6 in het programma Hotel Central van Armeno Alberts. De uitzenddatum wordt tzt bekend gemaakt.
No comments:
Post a Comment