Monday, October 17, 2011

Rappende IndianenDe indianen in Brazilië proberen hun eigen identiteit te behouden. Dat kun je zelf zien in het Concertgebouw op 18 oktober, waar twee indianengroepen, de Kayapó en de Mehinaku, traditionele rituelen zullen uitvoeren. Er zijn ook indianen die zich (noodgedwongen) hebben aangepast aan de moderne beschaving. Maar het kan ook anders!

Clemerson, Bruno, Charlie en Kelvin uit het indianenreservaat Jaguapiru (in de staat Mato Grosso do Sul) maken een kruising tussen de verschillende werelden. Als Brô MC’s (brô van brother, want het zijn broers) rappen ze over het geweld in hun dorp en vooral over racisme. Om een groot bereik te krijgen, doen ze dat in het Portugees gemixt met hun eigen taal, het Guarani Kaiowá. Zo kunnen ze kritiek leveren op de maatschappij en bij de niet-indianen vooroordelen wegnemen over de Guarini Kaiowá. De blanken, zo leggen ze uit in een interview met het tijdschrift Rap Nacional, nemen de indianen niet serieus; indianen worden vaak weggezet als een stuk vuil.

In 2009 hebben ze gewonnen op het RPB (Rap Popular Brasileiro) Festival voor jong hiphop talent. In 2010 stonden ze in het voorprogramma van de immens populaire Milton Nascimento in Campo Grande. Helaas is de muziek op hun cd Rap Indígina (2010) totaal ondergeschikt aan hun sterke rapteksten. De beats en de flauwe akkoorden uit de keyboards doen erg kitscherig aan. Het zou heel wat interessanter zijn als ze meer uit hun eigen muzikale traditie halen om zich beter te kunnen onderscheiden. De kleding die ze in de clip hieronder dragen is overigens hun dagelijkse kloffie.

No comments:

Post a Comment