Sunday, October 2, 2011

Amor e Revolução

Brazilië is naast Mexico de grootste exporteur van telenovela’s - soapseries - wéreldwijd. Liefde en rijkdom zijn favoriete thema’s, maar er komen ook prangende maatschappelijke kwesties aan bod zoals armoede, draagmoederschap en corruptie. Sinds april van dit jaar volgen de Brazilianen op de zender SBT de spannende, rauwe en gewelddadige soap Amor e Revolução van Tiago Santiago. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de telenovela’s dat de militaire dictatuur centraal staat.

Fictie
Amor e Revolução speelt zich af in Rio de Janeiro en São Paulo van de revolutie in 1964 tot aan de meest obscure periode van de dictatuur (“anos de chumbo”). Amor e Revolução is een fictief liefdesverhaal tussen de militair José Guerra (Claudio Lins) en de guerrillera Maria Paixão (Graziela Schmitt). Op het eerste gezicht is dit een onmogelijke liefde, omdat Maria leider is van een studentenbeweging en ten strijde zal trekken. José Guerra is van de militaire inlichtingendienst, tegen de dictatuur, democraat en zoon van een generaal van de harde lijn.

Realiteit
Het bijzondere van deze soap is dat na elke aflevering iemand aan het woord komt die direct iets met de dictatuur te maken heeft gehad. Ze vertellen vaak hartverscheurende verhalen. Iedereen komt aan het woord: militairen, guerrillastrijders, folteraars, artiesten, journalisten, advocaten en studenten. Ongetwijfeld een heel goede manier om dit nationale trauma bloot te leggen en te verwerken. In het Tropentheater kunt u op 27 september naar The year my parents went on vacation van Cao Hamburger gaan kijken. Dit gaat over het leven van de jonge Mauro die door zijn ouders, politieke dissidenten, wordt achtergelaten bij zijn opa ten tijde van de dictatuur en het WK voetbal in 1970.

No comments:

Post a Comment