Sunday, May 1, 2011

Rum, rumpi, lé en jazz



Orkestra Rumpilezz

De grootste verrassing van de Virada 2011 is Orkestra Rumpilezz. Deze bigband uit Bahia heeft in ieder geval mij overrompeld. Een paar dagen na de Virada op dinsdagmiddag 20 april is de oprichter en bandleider van de bigband, Letieres Leite een informeel gesprek (bate papo) aangegaan in Casa do Núcleo. Deze nieuwe ruimte, opgezet door Benjamin Taubkin (die ik helaas ben misgelopen) is een soort verzamelplek voor muzikanten en liefhebbers die zich willen verdiepen in Braziliaanse muziek. Een aanrader voor iedereen die naar São Paulo gaat.



Oostenrijk
Letieres Leite introduceert zichzelf voor zo'n 20 belangstellenden die rondom hem in de huiskamer zitten. Hij vertelt ons over
zijn achtergrond in de beeldende kunst op de academie. Zijn aandacht verschuift meer en meer naar de muziek, of beter gezegd geluid, waarmee in de zeventiger jaren op een vrije manier geëxperimenteerd werd.  Zo houdt hij zich bijvoorbeeld bezig met het muzikaliseren van één bepaalde (spraak)zin, of raakt hij helemaal in de ban van microtonaliteit. Leite luistert naar de muziek van Stavinsky, Egbert Gismonti, Walter Smetak, Hermeto Pascoal en candomblé.



Letieres Leite op de Virada

Hij leert zichzelf fluit te spelen, maar als hij dan een auditie moet doen, wordt het tijd om een echte fluit aan te schaffen. Het lezen van noten leert hij pas later en ook dat is hem prima gelukt. In 1979 volgt hij een muziekcursus aan de Universiteit in Bahia en in 1987 studeert hij fluit en sax aan het Franz Schubert Conservatorium in Wenen! Hij blijft 11 jaar hangen in Oostenrijk. In Brazilië heeft hij onder meer samengewerkt met Alegre Correa, Paulo Moura, Alfredo de Fé, Nico Assunção, Hermeto Pascol en Gilberto Gil.


WortelsLeite houdt zich bezig met componeren, arrangeren - in 2003 en 2008 wordt hij gelouterd als de beste arrangeur op het Festival de Música da Rádio Educadora - én analyseren.  Hij pluist de muziek uit totdat hij bij de wortels komt, zoals hij bijvoorbeeld met de samba heeft gedaan. Muziek als referentie om migratiepatronen te kunnen herkennen. In het repetroire van Orkestra Rumpilezz bevat een werk dat O Samba Nasceu na Bahia heet. Leite weet natuurlijk ook wel dat samba in Rio is geboren, maar de Afro-ritmes van samba zijn afkomstig van het Bantu volk uit Angola en Mozambique en via Bahia in Rio terechtgekomen. In Bahia heeft Leite de AMBAH (Academia de Música da Bahia) opgezet, een school voor populaire muziek.


Orkestra Rumpilezz
Het spelen bij het Afro-Braziliaanse orkest van de Colégio Severino Vieira o.l.v. Moa Catendê is voor Leite de aanleiding geweest om zelf een orkest op te richten. In 2006 ontstaat de bigband Orkestra Rumpilezz met vijf percussionisten en vijftien koperblazers. Leite componeert rondom de ritmische patronen van de orishas, de heiligen uit de candomblé (Afro-Braziliaanse religie) en het universum van de Bahiaanse percussie. Rumrumpi en lé zijn drumslagen, voeg daar een dosis jazz aan toe en je krijgt Rumpilezz. In 2010 is het orkest uitgeroepen tot de beste instrumentale groep en beste nieuwkomer door Prêmio da Música Brasileira. Het debuutalbum Letieres Leite & Orkestra Rumpilezz is ook in de prijzen gevallen.
Charlie Crooijmans
Redacteur Radio6.nl
april 2011



Hier is een optreden van Orkestra Rumpilezz op de Virada Cultural.



In het programma Hotel Central meer over Letieres Leite en Orkestra Rumpilezz, tzt wordt de uitzenddatum bekend gemaakt.

No comments:

Post a Comment