Sunday, May 1, 2011

Kunst in de eerste wolkenkrabber van SPEdificio Sampaio Moreira

Het is niet alleen vanwege de Virada Cultural dat ik hier in Sao Paulo ben, maar ook om mijn vrienden weer te zien. Eén van hen is de gitarist Edgard Scandurra. Dit jaar heeft hij geen optreden op de Virada, want hij vertrekt binnenkort naar Mali waar hij samen met Arnaldo Antunes en Toumani Diabate opnames gaat maken.


Marina Lima
Van de week ben ik overdag gaan stappen met Edgard en zijn we onder meer
bij Marina Lima langs geweest. In de huiskamer van deze populaire rockster hangen gouden platen tegen de muur! Ze was 'n tijdje haar stem kwijt, maar nu is ze weer back in bizz en bezig met een nieuw album. Ze wilde de eindmix van het nummer, dat ze samen met Edgard en Karina Buhrheeft opgenomen, laten horen. Zaterdagnacht om 1:00 is Marina te zien op podium Arouche op de Virada.

Eerste wolkenkrabberDiezelfde dag zijn we ook naar edificio Sampaio Moreira gegaan. De oudste en eerste wolkenkrabber (gebouwd in 1920) die in hartje Sao Paulo ligt. Een beetje vervallen, maar wat een prachtig gebouw! De gemeente bezit dit pand en heeft een geweldig project in het leven geroepen dat Red Bull House of Art heet. Iedere 6 maanden komt er een nieuwe lichting jonge kunstenaars die daar mogen werken en exposeren.

Daniel Scandurra
De zoon van Edgard, Daniel Scandurra is daar momenteel aan het werk. Hier is een link naar zijn werk. Het zijn drie video's die tegelijkertijd beelden laten zien van een autobaan in SP. Daniel speelt met verschillende hoeken, snelheden en perspectieven. Fascinerend zijn de twee gigantische urubu's (roofvogels) die met hun vleugels wijd uitgespreid balanceren op een lantarenpaal terwijl het verkeer voorbij raast. Alsof ze surfen op de wind van het verkeer. De geluiden komen van het kantoor waar vanuit hij gefilmd heeft. De beelden en de geluiden zijn geïnspireerd op de Franse muziekstroming Musique Concrète.

Charlie CrooijmansWebredacteur Radio 6
april 2011

No comments:

Post a Comment