Sunday, May 1, 2011

Virada Cultural 2011

Op 16 april om 18 uur in São Paulo begint een culturele marathon met meer dan duizend attracties waaronder veel muziek, theater, dans en film. Hij eindigt 24 uur later op 17 april om 18 uur.


Het is niet voor het eerst dat ik naar dit monstrueuze festival ga. De eerste keer was in 2009, dat kun je hierteruglezen.  Nu met een ander doel. In oktober dit jaar komt er namelijk een Brazilië-festival in Amsterdam op verschillende podia. Met niet alleen muziek, maar ook andere disciplines. Op de Virada wil ik naar optredens gaan die een link hebben met Radio 6 en het Brasil Festival Amsterdam. Er is voor de liefhebbers een siteaangemaakt waar in de loop van de tijd artikelen en voorbeschouwingen op zullen verschijnen.

Virada Cultural
Even terug naar São Paulo en de Virada Cultural. Het is een kwestie van goed inplannen want de Virada, met nationale en internationale acts, is verspreid over de hele stad. Er kunnen dus tientallen kilometers tussen de verschillende podia liggen. De stad is voor de gelegenheid autoluw en er is gelukkig een goed functionerend metronetwerk. De verschillende podia zijn thematisch ingedeeld, ik zal de belangrijkste aanstippen.

Podium Barão de Limeira
Muziek en ritmes uit het noordoosten van Brazilie zoals
forro, xote en baiao met onder meer een optreden van  Dominguinhos, een grote naam in accordeonland. Hij mengt forro met jazz, bossa nova en choro. Hieronder is een mooi filmpje van Dominguinhos met Yamandu Costa. Deze fantastische gitarist is al eens een paar keer in Nederland geweest. Een collega van Dominguinhos, de fantastische accordeonvirtuoos Renato Borghettiwas afgelopen maart nog in Nederland.


Podium São João

Op dit podium staat Latin centraal met internationale acts: Armando Manzanero (Mexico),Chicha Libre (VS), Skatalites (Jamaica), Love Trio + U – Roy (VS/Jamaica), Macaco (Spanje), Marcelo Yuka, Yusa (Cuba) en Dj Dolores y Orquestra Santa Massa.


Podium República

Dit zou eigenlijk een Radio 6 Podium moeten zijn, veel zwarte muziek in de vorm van jazz, hip-hop, funk, soul en samba. De zanger componist Di Melo staat zelfs in onze Zwarte Lijst op 841 met het nummer A vida em seus metodos diz calma. Ook zullen onder meer de Amerikaanse trombonist Fred Wesley optreden en één van de beste sambistas die Brazilië kent: Paulinha da Viola.


Het podium Júlio Prestes

Met rock, blues, heavy metal, psychobilly en pop rock. Een nieuwe versie van de psychedelische rockband Os Mutantes rond de multi-instrumentalist Sergio Dias was vorig jaar nog in Nederland. Rita Lee die in de oorspronkelijk formatie zat, heeft zich lang geleden van de groep gedistantieerd. Deze zangeres, die eigenlijk niet te evenaren is, gaat zaterdag de 16e op dit podium optreden. Er staan hier ook opvallend veel Amerikaanse acts zoals The Misfits, Texas Hippie Coalition, P.O.D. en uit Chili komen de Voodoo Zombies.
Even terug in de tijd...Palco Líbero Badaró
Op dit podium staan de beste jazz-instrumentalisten. Zo is er een samenwerking tussen de Amerikaanse saxofonist Ronnie Cuber met Hammond Grooves Trio bestaande uit Daniel Latorre, Daniel Daibem en Wagner Vasconcellos. Een optreden van Freegideira en Benjamin Taubkin. Met de laatste heb ik ook een interview ingepland. Hij is de curator van het Belgische Brazilië festivalEuropalia dat van 4 oktober 2011 tot 15 januari 2012 zal plaatsvinden. Verrassend is de aanwezigheid van de Indonesische jazzmusicus Tohpati.
Even van Brazilië naar Indonesië...
Sesc Ipiranga
Er zijn twee bigbands die zo op het North Sea Jazz zouden passen: A Banda Mantiqueira en Projeto Coisa Fina. Op de Virada staan ze op verschillende podia. Vooral de laatste wil ik niet missen!
En dit is nog niet eens de helft van de hele programmering, maar wel het belangrijkste gedeelte.
In de loop van twee weken zal op deze pagina een aantal artikelen van mijn hand verschijnen.
Charlie Crooijmans
webredacteur Radio 6
april 2011

No comments:

Post a Comment