Saturday, July 24, 2010

Brasilia en Hamilton

Het heeft me nooit echt getrokken om naar Brasilia te gaan. Helemaal in the middle of nowhere en er wordt alleen maar gewerkt en politiek bedreven. De hoofdstad van Brazilië heeft natuurlijk wel een aantal architectonische hoogstandjes. Het idee dat deze stad in de vorm van een vliegtuig bijna 50 jaar geleden is gebouwd, is natuurlijk sensationeel.
President Kubitschek, die Brazilië in de jaren vijftig uit een economische slop wilde halen, hanteerde het motto “vijftig jaar in vijf jaar”. Wonderwel heeft hij
veel kunnen realiseren en één van zijn gigantische projecten was de bouw van een nieuwe hoofdstad. Eerst was Salvador de Bahia de hoofdstad en daarna Rio de Janeiro. Brasilia ligt daarentegen niet aan de kust maar in de cerrado, een savanne-achtige hoogvlakte. Er werden wegen aangelegd die de stad verbonden met Belém, Fortaleza en de grote steden in het zuidoosten. In plaats van een overbevolkte hoofdstad aan de kust is Brasilia een ruime en moderne stad in het hart van Brazilië.
Uit deze stad komt Hamilton de Holanda en drie van zijn bandleden. Tegenwoordig wonen ze allemaal in Rio de Janeiro, omdat ze daar als muzikant meer kans maken om (vooral internationaal) gezien te worden volgens Daniel Santiago (gitarist). Hij, Hamilton de Holanda, Gabriel Grossi (mondharmonica) en André Vasconcellos (bas) zijn geboren en getogen in Brasilia. Daniel vertelde me enthousiast dat er ontzettend veel gebeurt in Brasilia, er zijn veel academia en conservatoria en er is zelfs een choroschool.
De volgende keer ga ik deze bruisende stad toch maar bezoeken.
Hamilton en zijn muzikale vrienden hebben zondag 14 oktober in het Tropentheater in Amsterdam opgetreden.Op 23 oktober wordt het concert uitgezonden in Concert Passaat.
kijk hier voor meer informatie over Brasilia
(foto: Ben Mendes)

Gepubliceerd op 22 oktober 2007 radio6.nl

No comments:

Post a Comment