Saturday, July 24, 2010

Pequeno Cidadão


In Nederland hebben we Samba Salad en in São Paulo is er Pequeno Cidadão (zie foto links), een relatief jong project van Arnaldo Antunes, Edgard Scandurra, Taciana Barros en Antonio Pinto. Beide groepen brengen geweldige muziek die leuk is voor kinderen én ouderen. De muzikanten zijn top en de liedjes zitten goed in elkaar. De teksten refereren aan kinderzaken, hebben een educatieve functie en zijn makkelijk mee te zingen. Het verschil is uiteraard de taal; Samba Salad maakt meestal een mix van Nederlandse en Braziliaanse woorden. Plus de muziek van Samba Salad is meer latin en samba georiënteerd, terwijl Pequeno Cidadão meer rockelementen bevat. Hoe kan het ook anders…
Het is zaterdagmiddag 17:00. In het theater van
het cultuurcentrum Sesc Pompéia staan de muzikanten van Pequeno Cidadão aan weerskanten van het podium opgesteld en in het midden is een open ruimte waar zich van alles gaat afspelen. Het publiek, de kinderen met ouders, zit rondom het podium. Boven het podium in het midden hangt een videoscherm, waarop allerlei verschillende animaties worden vertoond die in relatie staan tot de liedjes. Aanvankelijk lijkt het podium wel heel erg groot en leeg, maar algauw is er van alles te zien: acrobatiek, enorme beesten en af en toe vullen de musici zelf de ruimte op. Ook worden enorme ballen de publiek in gegooid zodat we allemaal even mee kunnen spelen. Het is een grote verrassing voor iedereen om rockgitarist Edgard Scandurra een samba te zien zingen. De kinderen die participeren zijn zoontjes en dochtertjes van de muzikanten, het lijkt wel één grote familie. Het optreden is een lust voor oog en oor en het publiek is laaiend enthousiast. Op het laatst is het pas echt een feest want alle kinderen mogen het podium op om te dansen en te springen.


De foto’s zijn van Ding Musa
Op de myspace site van Pequeno Cidadão kun je de muziek horen.
Op You Tube staan de animaties, zoals deze
Het zou leuk zijn als we een uitwisseling kunnen organiseren tussen Samba Salad en Pequeno Cidadão. Wie ideeën hierover heeft mag zich melden.

Gepubliceerd op 11 mei 2009 op Radio6.nl

2 comments:

 1. Wat een leuk idee! Heeft Pequeno Cidadão ook een cd uitgebracht?

  Hartelijke groet
  Herman Link
  Samba Salad

  ReplyDelete
 2. Hallo het is leuk om jullie te kunnen vinden. Ik ben Patricia, een braziliaans vriendin van Taciana, Antonio en Edgar. Ik lieve nu al 7 jaar in Rotterdam. Helaas heb ik nooit de show gezien maar wel de cd gekregen en gehoorde.
  Ik heb ook iets in mijn blog (saianarua.blogspot.com)over het project geschreven en een link van hier opgeplakt. Ik hoop om jullie project een keer te kunnen zien.
  Groeten! Patricia

  ReplyDelete