Saturday, July 24, 2010

Viola Caipira


De rrr uit het platteland van Centraal-zuid Brazilië klinkt als de Noord-Amerikaanse rrr, zoals country raakvlakken heeft met de muziek van de viola caipira.

Caipira staat voor de cultuur van het boerenleven op het platteland in de provincies Matto Grosso, Goiás, Minas Gerais, São Paulo en Paraná. De muziek en de instrumenten in de caipira cultuur zijn voor een deel oorspronkelijk van Portugese makelij. De Portugezen namen in de 16e eeuw de viola campaniça mee naar de kolonie, waaruit geleidelijk aan de viola caipira is ontwikkeld. Het 10-snarige instrument is iets kleiner van omvang dan de klassiek-Spaanse gitaar en de 5 stalen dubbelsnaren zijn meestal in het G- of F-akkoord gestemd.
Aan de viola caipira werden vroeger mystieke
krachten toegekend. Zo zagen (of zien?) de violeiros de kunst van de viola als een geschenk van God. Wie niet al begaafd is geboren zal nooit een violeiro worden. Hoewel… door een verdrag te sluiten met de duivel, door een jonge giftige roodzwarte slang meerderemalen tussen de vingers te laten glijden, of door op een heilige vrijdag om middernacht bij het graf van een violeiro te zitten om de geest en de gave te kunnen ontvangen, golden als legitieme alternatieven. Ook stelden de violeiros veel belang in het temperen van de viola voor het verkrijgen van de juiste stemming. Het drinken van pinga (brandewijn) zou helpen om de viola in de juiste stemming te houden. Het schijnt nog steeds gebruikelijk te zijn om de ratel van een ratelslang in de klankkast te stoppen voor het verkrijgen van meer volume, energie en inspiratie.
De teksten gaan over het wel en wee van het leven op het platteland, over vriendschap, liefde en over de viola zelf. Eén van de bekendste liedjes heet“Chico Mineiro”. Het is het trieste verhaal van twee cowboys die met hun koeien naar de provincie Goiás afreizen om ze daar te verkopen. Onderweg komen ze ’s avonds in de verleiding om de bloemetjes buiten te zetten. In het feestgedruis wordt Chico doodgeschoten. Zijn kameraad en beste vriend blijft alleen achter. Het wrange is dat deze vriend ontdekt dat Chico zijn broer was.

Hier is Chico Mineiro...


Meer informatie over de viola caipira kun je hier vinden.

Gepubliceerd op 5 november 2007 op Radio6.nl

No comments:

Post a Comment