Saturday, July 24, 2010

Siba e a Fuloresta


Het is niet gebruikelijk dat Osgemeos een ontwerp maken voor CD hoesjes, maar voor Siba e a Fuloresta maakte de tweeling een uitzondering. In Tilburg hebben ze hun werk geëxposeerd in ‘Public Image- Painting the City‘ dat te zien was tot 1 maart 2007. Een project dat werd georganiseerd door Fundament Foundation. Het werk (zie foto) is misschien nog even te zien, want medio november gaan ze de boel afbreken.
Osgemeos waren zo gecharmeerd van Siba met zijn carnavalsorkest dat ze graag
het hoesje ontwierpen voor het nieuwe album ‘Toda vez que eu dou um passo o mundo sai do lugar’ – leuke titel trouwens: ‘elke keer wanneer ik een uitstapje maak, verplaatst de wereld zich‘.

Dit alles vertelde Paulo André Pires mij op de Womex vorige week. Paulo André is de directeur van Porto Musical en organisator van ‘O festival Abril Pro Rock’, wat beschouwd wordt als één van de belangrijkste evenementen van de Braziliaanse pop/rock.
Paulo André, die met bands werkte als Chico Science & Nação Zumbi, Cabruêra, DJ Dolores: Aparelhagem en anderen, heeft me ook een en ander verteld over Mangue Beat. Oorspronkelijk heet deze beweging Mangue Bit, door een verkeerde interpretatie werd bit beat. Het bijzondere van deze beweging is dat de jonge generatie die helemaal los kwam te staan van hun eigen traditie er op een leuke manier mee werd geconfronteerd. Chico Science die er zo’n beetje mee begon in de jaren negentig, verscheen uitgedost met traditionele kledij (zie filmpje hieronder) en mengde oude stijlen als maracatu en ciranda met hippe MTV beelden en geluiden (hip hop, pop en rock). Het kwam als een donderslag bij heldere hemel, maar sinsdien is traditionele cultuur weer helemaal in picture.
Voorlopers van Mangue Beat zijn Alceu Valença en Lenine die vooral in de jaren zeventig en tachtig furore maakten. Mangue Beat, nu alweer op zijn retour, begon als een underground beweging. Door het festival Abril Pro Rock kregen de jonge muzikanten veel aandacht en succes. Cabruêra was dit jaar nog te zien op het Roots festival in Amsterdam. Siba als zanger van de groep Mestre Ambrósio maakte ook deel uit van de beweging. Met zijn groep Fuloresta presenteert hij echter traditionele muziek in zijn puurste vorm.
Na een tijd in São Paulo te hebben gewoond, vertrok Siba (alias Sérgio Veloso) naar de Zona Da Mata, een suikerrietstreek in het noorden van Pernambuco. Aldaar formeerde hij de groep Foluresta. De groepsleden werken in het dagelijkse leven in de suikerrietplantage. Het oudste lid is 74 jaar. Tijdens de showcase op de Womex stond hij stokstijf op het podium, alleen zijn handen sloegen kwiek op de snaredrum. Zijn schrille hoge stem was boven iedereen uit te horen. Het was een leuke en kleurrijke act. Vooral wanneer Siba op de zabumba (tambor) sloeg. Het hoogtepunt was het einde van de show toen ze van het podium liepen. Als een waar carnevalsorkest liepen ze de zaal uit met het dansende publiek achter zich.
Siba e a Fuloresta bestaat uit:
  • Biu Roque (percussie)
  • Cosmo Antônio (percussie)
  • Galego do Trombone (trombone)
  • João Minuto (sax)
  • Mané Roque (percussie)
  • Roberto (trompet)
  • Siba Veloso (zang)
Hieronder een impressie van Carnaval met Siba in Zona Da Mata.
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/2yMkhTmHpWc" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Gepubliceerd op 2 november 2007 op Radio6.nl

No comments:

Post a Comment