Saturday, July 24, 2010

Foto’s uit de Sertão

“O Mundo Parado”, de wereld die stil staat, zo typeert fotografeNeyde Lantyer de sertão. De sertão, oftwel het achterland, is een ruig, armoedig, dor en droog gebied in het noordoosten van Brazilië. Neyde Lantyer, die momenteel in Amsterdam woont, is geboren in Queimadas, in de provincie Bahia. Al op jonge leeftijd raakte ze gefascineerd door de stille armoede van de sertanejos, de bewoners van de sertão. Eenzaam en armoedig, maar toch trots. Deze eigenschappen heeft ze met haar camera op een poetische manier vastgelegd. Ze verbaasde zich
over de kalmte van de mensen die ze fotografeerde. “The Sertão has a deep and poetic greatness of character which emanates from the wisdom of its people in their constant struggle for survival, almost totally ignored by the government policies.”, aldus Neyde. Bekijk hier de foto’s van Neyde.


Meer informatie over Neyde Lantyer en haar werk: www.neydelantyer.comen www.ahoradobrasil.nl
Literatuur over de sertão“Os sertões” (1902) van Euclides da Cunha.
“Grande Sertão: Veredas” (1956) van João Guimarães Rosa, “Diepe wildernis: de wegen” (vertaling August Willemsen, uitgeverij Meulenhoff).
“Grande Sertão: Veredas” is ook een inspiratiebron geweest voor het werk van de fotografen Mark Nozeman (Nederland) en Marcelo Greco (Brazilië). Deze foto-expositie laat het leven in de binnenlanden van Brazilië zien. De expositie in de Parkzaal van het Tropenmuseum in Amsterdam duurt nog tot en met 27 januari 2008.
Gepubliceerd op 1 november 2007 op Radio6.nl

No comments:

Post a Comment