Saturday, July 24, 2010

Congada Dramática


In het weekend van 16 en 17 mei kan ik eindelijk een beetje vakantie vieren. M’n vriendin Claudia nodigt me uit om mee te gaan naar Ilha Bela, een eiland met een omtrek van 348,3 km2 dat aan de noordkust van São Paulo ligt. Hiernaast zie je een foto van Praia do Jabaquara, een prachtig strandje waar alleen een primitieve zandweg naar toe leidt.Luieren op het strand zit er echter niet bij want er is van alles te beleven in het stadje vanwege Festa de São Benedito (Benedictus de Moor) en de week van de Cultura Caiçara (traditionele visserscultuur). Er is een marathon, er zijn festiviteiten en optredens. Voor het eerst maak ik eencongada mee. Dit folkloristisch spektakel komt voor in een aantal kustplaatsen van Brazilië, waar de slaven uit Afrika terecht zijn gekomen. Elk plaatsje heeft een eigen versie en er zijn verschillende typen, maar het is altijd een mengvorm van culturele ingrediënten die de slaven uit Afrika mee hebben genomen en de katholieke heiligen.
Ilha Bela staat bekend om de eeuwenoude Congada Dramática, waarbij twee Afrikaanse staatshoofden met elkaar in conclaaf gaan. Het spel is gebaseerd op het boek A História de Imperador Carlos Magno e os Doze Pares de França, vrij vertaald: de geschiedenis van keizer Karel de Grote en de twaalf edelmannen uit Frankrijk. In het spel van de Congada zit de koning van Congo met zijn gemalin op de troon en de 12 edelmannen declameren omstebeurt hun lofbetuigingen aan de koning op rijm.
de koning en koningin van Congo
Deze koning is de bevelhebber van de christenwereld en de tegenpartij is de ambassadeur van Luanda, een heiden. Nadat de edelmannen (blauw gekleed) hun verzen hebben opgezegd, de jongeren bijna in een modern rapritme, heffen ze hun zwaard en dansen ze richting de ambassadeur. De groep van de ambassadeur (roze gekleed) kruist zingend de edelmannen en passeren de koning. Dit alles onder begeleiding van twee trommels en een marimba. Dit alles duurt meer dan een uur en de sfeer wordt naargelang de tijd een stuk gewelddadiger, maar dan wel op z’n Braziliaans, dus relaxed.
de edelmannen heffen het zwaard
Er doen opvallend veel kinderen mee, want zo wordt de traditie doorgegeven. Het is nog niet afgelopen maar ik kan niet wachten om een duik in de oceaan te nemen, op naar Praia do Jabaquara…
’s Avonds geeft Chico César een gratis concert in de openlucht. Twee maanden geleden stond hij nog in het Concertgebouw in Amsterdam. Het publiek in Ilha Bela is super enthousiast, iedereen zingt en danst. César houdt niet op met het geven van toegiften. Toevallig speelt de bassist vanRomulo Fróes ter vervanging. Op deze blog zal binnenkort een artikel verschijnen over Fróes, een literaire sambista de rock. Wordt vervolgd.

Gepubliceerd op 20 mei 2009 op Radio6.nl

No comments:

Post a Comment