Saturday, July 24, 2010

A Virada CulturalNee, koninginnedag zal ik niet missen, want wat mij te wachten staat, is zo ongelooflijk veel groter. Aanstaande zaterdag en zondag verandert São Paulo in een Virada Cultural.  24 Uur non-stop cultuur, van 2 mei 18:00 tot 3 mei 18:00. Het festival, georganiseerd door de gemeente, is dit jaar voor de 5e keer en gratis toegankelijk. De openluchtpodia en theaters liggen best ver uitelkaar, maar de bussen en metro rijden de hele nacht door. Wat is er zoal te beleven? Muziek, heel veel muziek in allerlei genres en stijlen met bekende en onbekende artiesten. Maar ook dans, cinema, acrobatiek, lezingen, tentoonstellingen en een parade. Er worden zo’n 330.000 bezoekers verwacht en er zijn meer dan 800 uitvoeringen op 150 verschillende locaties, uma loucura!
De Virada Cultural is een multidisciplinair feest voor
iedereen: jong, oud, rijk, arm, dik, dun, blank en gekleurd. Het is een uitnodiging aan alle Paulistanos om kennis te nemen van wat er zich afspeelt in de regio São Paulo. Er zijn optredens in de meest verschillende ritmes: van samba-rock tot electronika, van rock totromântico brega.
Deze week moet ik een schema samenstellen waarin ik op een efficiënte manier zoveel mogelijk kan zien. Artiesten die ik absoluut niet wil missen zijn: Tom Zé, Novos Baianos en Trio Mocotó. Grote attracties zijn verder: de come back van de legendarische rockband Camisa de Vênus, de coverband van Zappa met Ike Willis, zanger/gitarist uit de originele band van Zappa vanaf 1978 en Nação Zumbi uit Pernambuco met de welbekendemanguebeat sound.
Wat mij verder heel interessant lijkt, is het concert van O Coletivo Institutodie een hommage brengt aan Tim Maia (1942-1998), althans aan een bepaalde periode uit zijn leven. Tim Maia is een legendarische zanger, componist die met zijn funky MPB (musica popular brasileiro) en soul furore maakte in de jaren zeventig. In 1975 sloot hij zich aan bij de rationalisten, een sekte die zweert bij het bestaan van ufo’s. Tijdens deze fase heeft hij een tweeluik uitgebracht: Tim Maia Racional vol.1 en 2. Tegenwoordig worden deze albums beschouwd als zijn beste werk en als een collectors item want nadat hij gedesillusioneerd raakte met de ideologie van de sekte, heeft hij in 1976 de platen uit de handel laten nemen.
Dit filmpje vertelt over de radicale omwenteling van Tim Maia.
Tim Maia’s sound zal gepresenteerd worden door Instituto, Bnegão, Thalmaen Daf op Praça da Patriarca. In het station, Estação de Luz, wordt een andere legendarische zanger herdacht: Raul Seixas. Deze politiek geëngageerde zanger is precies 20 jaar geleden overleden. Eén van de bands die gaat optreden is de originele band van Raul, Os Panteras.
Er is eigenlijk teveel om op te noemen en ik heb geen idee of het lukt om de genoemde acts te zien en misschien ga ik een heel ander plan trekken. Het verslag van het festival kun je in ieder geval maandag al lezen op deze blog.

Gepubliceerd op 27 april 2009 op Radio6.nl

No comments:

Post a Comment