Saturday, July 24, 2010

Wat is nieuw en ‘hot’ in Brazilië?

Welk antwoord kun je verwachten van een jonge hoogopgeleide Braziliaanse vrouw op de vraag ‘wat is nieuw en hot in São Paulo’, de stad waar ze vandaan komt. Geen antwoord en tegelijkertijd een multi-antwoord! Volgens haar bestaan er allereerst geen bewegingen met ‘bandas paulistas’ (groepen uit São Paulo) of ‘bandas cariocas’ (groepen uit Rio de Janeiro). Met het internet, iPods, myspace en downloads zijn er immers geen vaste begrenzingen meer. Het publiek heeft toegang tot alles en de hele wereld.

De massa houdt bovendien
van de muziek waar de hele wereld naar luistert: Rihanna, Beyoncé, Avril Lavigne, van dat soort dingen. De nationale (commerciële) groepen waar de jongeren naar luisteren, spelen vooral hardcore en emo – nooit gehoord van emo? “De muziekstijlen die door emo’s beluisterd worden zijn voornamelijk emocore, screamo, poppunk en andere alternatieve rockstijlen met teksten die gaan over gevoelens als een gebroken hart.” (Wikipedia) – door groepen als Nxzero, CPM22, Charlie Brown Jr en Fresno. Natuurlijk luisteren jongeren ook veel naar rap/hip-hop van bijvoorbeeld Marcelo D2, Racionais enz.

En toch bestaat er al een soort van beweging in Rio de Janeiro, namelijk funk carioca. De meest succesvolle artieste uit die scene is Tati Quebra-Barraco, maar er zijn tallozen die funk carioca hebben gepopulariseerd waaronder de bekendste: DJ Marlboro.

Funk Carioca staat ook wel bekend als Brazilian Funk (gerelateerd aan de muziekstijl uit de jaren 1970) , Favela Funk en Baile Funk. Het is een soort dansmuziek uit Rio de Janeiro, afgeleid van Miami Bass, met zware snelle beats en agressieve zang. In Rio staat deze stijl simpelweg bekend als Funk. Funk Carioca was eerst alleen maar een regionaal verschijnsel, totdat de internationale media begonnen te schrijven over de sociale context namelijk die van de favelas (sloppenwijken). Lees hier verder over funk carioca op Wikipedia.

Hier is trouwens ook een leuke Tsjechische site over baile funk.
En heb je het filmpje van Claude van Damme al gezien?

Maar goed, dit is allemaal commerciële shit, iets waar mijn informante niets mee heeft. Die voelt zich meer thuis in de indie scene. Maar zelfs hierin krijgt geen enkele groep krijgt het predikaat ‘hot’, want het publiek luistert tegenwoordig overal naar. Er is dan ook van alles: electro, rock, punk, experimenteel. Zijzelf vindt Walverdes, een band uit Porto Alegra te gek. Die groep heeft veel weg van Hurtmold (uit São Paulo) die ze ook erg goed vindt. De muziekjournalisten besteden veel aandacht aan groepen als Montage (uit Ceará) en Vanguart. Niet een jonge groep uit São Paulo geniet internationale bekendheid, met uitzondering van CSS (Cansei de Ser Sexy). Echte beroemde groepen uit São Paulo bestaan al meer dan twintig jaar zoals Titãs en Ira!. Dus voor de jongeren al behoorlijk passé.

Wil je echt op de hoogte gehouden worden betreft nieuwe bandjes uit Brazilië dan moet je vooral deze site exploreren Trama Virtual

Tot slot een inofficiële hitlijst van My Space. Per provincie werd bijgehouden welke bands het meeste werd aangeklikt. Het is niet helemaal waterdicht omdat vele bands niet hebben opgegeven uit welke provincie ze komen zoals Cansei de Ser Sexy en Nação Zumbi.

Acre = geen enkele!
Alagoas = V A R I A L
Amapá = geen enkele!
Amazonas = Simone Oliveira
Bahia = Cascadura
Ceará = Plastique Noir
Distrito Federal = Violator
Espírito Santos = Lucas Souza
Goiás = Yagé (TRANCE!)
Maranhão = Tanatron
Mato Grosso = Josy Perrot
Mato Grosso do Sul = DJ Leo
Minas Gerais = Nivea Soares Ministry
Pará = Coletivo Rádio Cipó
Paraiba = Frequência Zero
Paraná = Bonde do Rolê
Pernambuco = Amps & Lina
Piauí = Megahertz
Rio de Janeiro = DJ Marlboro
Rio Grande do Norte = Levante
Rio Grande do Sul = Desolate Ways
Rondônia = geen enkele!
Roraima = geen enkele!
Santa Catarina = Flesh Grinder
São Paulo = Diafanes
Sergipe = Akallabêth
Tocantins = The Vandicks (de enige!)

Zijn we nu weer aardig op de hoogte? Ik geloof het wel. Met dank aan Annix Lim.

Gepubliceerd op 8 november 2007 op Radio6.nl

No comments:

Post a Comment